Okragi wspolrzedne
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Okragi wspolrzedne
Dane sa dwa okregi wspolsrodkowe. W okregu o wiekszym promieniu poprowadzono cieciwe dlugosci 8cm, styczna do mniejszego okregu. Oblicz pole pierscienia, ograniczonego tymi okregami.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Okragi wspolrzedne
Masz trójkąt równoramienny gdzie ramionami są promienie większego okręgu, podstawą cięciwa o długości 8 cm, wysokością opadającą na tą podstawę zaś promień mniejszego okręgu.
Z tw. Pitagorasa masz:
\(\displaystyle{ R^2-r^2=4^2}\)
Z kolei pole pierścienia to:
\(\displaystyle{ \pi R^2-\pi r^2=\pi (R^2-r^2)}\)
Z tw. Pitagorasa masz:
\(\displaystyle{ R^2-r^2=4^2}\)
Z kolei pole pierścienia to:
\(\displaystyle{ \pi R^2-\pi r^2=\pi (R^2-r^2)}\)