Kazdy z narysowanych kwadratów ma bok długosci a. Zapisz w jak najprostrzej postaci pola zacieniowanych figur.
Prosze o rozwiązania z wyjasniem np. takie wyjasnienie jak do pierwszego z zadań. Od boku kwadratu odejmujemy pola 3 trujkątów prostokatnych o przyprostokatnych bokach 4, a-2, 2 i a, a-4 i a )
rys.
zadanie 2
Kazdy z narysowanych kwadratów ma bok długosci a. Zapisz w jak najprostrzej postaci pola zacieniowanych figur.
rys.
pola zacieniowanych figur
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
pola zacieniowanych figur
2.
Od pola kwadratu odejmujemy pola trzech trójkątów prostokatnych o przyprostokątnych:
\(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ a-4}\)
\(\displaystyle{ a-3}\), \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ a-2}\)
Od pola kwadratu odejmujemy pola trzech trójkątów prostokatnych o przyprostokątnych:
\(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ a-4}\)
\(\displaystyle{ a-3}\), \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ a-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 mar 2007, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
pola zacieniowanych figur
no ok ale teraz trzeba jakos to 1 i 2 zadanie zapisac jako przykład i obliczyć , A ja powaznioe synowi z tego nie pomogę co innego jestem w stanie zrobić ale tego poprostu nigdy nie umiałem
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
pola zacieniowanych figur
1.
\(\displaystyle{ P=a^2-[ \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot (a-2 )+ \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot a+ \frac{1}{2} \cdot a \cdot (a-4 )]=a^2-[2a-4+a+0,5a^2-2a]=a^2-a+4-0,5a^2=0,5a^2-a+4}\)
2.
\(\displaystyle{ P=a^2-[\frac{1}{2} \cdot 3 \cdot (a-4 )+\frac{1}{2} \cdot 2 \cdot (a-3 )+\frac{1}{2} \cdot a \cdot (a-2 )]=a^2-[1,5a-6+a-3+0,5a^2-a]=a^2-0,5a^2 -1,5a +9=0,5a^2 - 1,5a + 9}\)
\(\displaystyle{ P=a^2-[ \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot (a-2 )+ \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot a+ \frac{1}{2} \cdot a \cdot (a-4 )]=a^2-[2a-4+a+0,5a^2-2a]=a^2-a+4-0,5a^2=0,5a^2-a+4}\)
2.
\(\displaystyle{ P=a^2-[\frac{1}{2} \cdot 3 \cdot (a-4 )+\frac{1}{2} \cdot 2 \cdot (a-3 )+\frac{1}{2} \cdot a \cdot (a-2 )]=a^2-[1,5a-6+a-3+0,5a^2-a]=a^2-0,5a^2 -1,5a +9=0,5a^2 - 1,5a + 9}\)