W trapezie prostokątnym ABCD dł. odcinka AB jest równa dł. odcinka |AD|=1 , kąt CBD ma miarę 90 0{} (stopni). Czy trójkąty ABD i BCD są podobne?Jeśli tak to w jakiej skali?
Z góry serdeczne dzięki;)
Trapez i trójkąt- skala
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jgfjg
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trapez i trójkąt- skala
Zrób rysunek, są tam dwa trójkąty prostokątne i równoramienne ABD i BCD.
Z Pitagorasa \(\displaystyle{ DB= \sqrt{2}}\) ( jest to przeciwprostokątna trójkąta ABD i jednocześnie przyprostokątna BCD. Skala podobieństwa to \(\displaystyle{ 1: \sqrt{2}}\)
Z Pitagorasa \(\displaystyle{ DB= \sqrt{2}}\) ( jest to przeciwprostokątna trójkąta ABD i jednocześnie przyprostokątna BCD. Skala podobieństwa to \(\displaystyle{ 1: \sqrt{2}}\)