trzeci bok trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rzuczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 paź 2009, o 20:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-stok
Podziękował: 1 raz

trzeci bok trójkąta

Post autor: rzuczek »

Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać zadanie? Będę wdzięczna za pomoc. Oto treść:
Boki trójkata ABC mają długość 6 i 10, a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy r= \(\displaystyle{ \frac{4\sqrt14}{7}}\). Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta.

Odpowiedź to 12, ale nie wiem jak do tego dojść.
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 561
Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Kraków
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

trzeci bok trójkąta

Post autor: Charles90 »

post563664.htm?hilit=Boki%20tr%C3%B3jkata%20ABC%20maj%C4%85%20d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87%206%20i%2010,%20a%20promie%C5%84%20okr%C4%99gu%20wpisanego%20w%20ten%20tr%C3%B3jk%C4%85t%20jest%20r%C3%B3wny%20r=%20.%20Wyznacz%20d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87%20trzeciego%20boku%20tego%20tr%C3%B3jk%C4%85ta.#p563664
ODPOWIEDZ