Dany jest okrąg o równaniu:
\(\displaystyle{ (x-5) ^{2}}\)+\(\displaystyle{ (y+1)^{2}}\)=25
Długość tego okręgu jest równa?
i żebym tylko mógł z tego coś wyciągnąć ;/ help! x)
Równanie okręgu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Równanie okręgu
Równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ O(x_o, y_o)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) zapisujemy tak:
\(\displaystyle{ (x-x_o)^2+(y-y_o)^2=r^2}\)
Myślę, że teraz odczytasz bez problemu długość promienia swojego okręgu, zaś długość okręgu to po prostu jego obwód.
\(\displaystyle{ (x-x_o)^2+(y-y_o)^2=r^2}\)
Myślę, że teraz odczytasz bez problemu długość promienia swojego okręgu, zaś długość okręgu to po prostu jego obwód.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 00:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 9 razy
Równanie okręgu
z równania okręgu wynika, że \(\displaystyle{ r^2=25 \Rightarrow r=5}\). Długość okręgu- \(\displaystyle{ 2 \pi r=2 \pi 5=10 \pi}\).