Z dwóch przystających kwadratowych kartek papieru o boku 12 cm wycięto 5 kół w sposób pokazany na rysunku. Porównaj pola powierzchni części kartek pozostałych po wycięciu kół.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania Jest mi potrzebne na jutro. Z góry dziękuję
P.S. - tak mniej więcej wygląda rysunek:
P.S.2 - spróbowałam sama rozwiązać to zadania, i wyszło mi, że pole tych "wycinków" z jednego prostokąta wynosi 30,96cm kwadratowego, czyli, że są takie same. Nie wiem, czy dobrze to zrobiłam.
Pola powierzchni.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pola powierzchni.
\(\displaystyle{ P_k=12^2=144}\)
pole małego koła w I kwadracie
\(\displaystyle{ P_1=\pi \cdot 3^2=9\pi}\)
pole dużego koła w II kwadracie
\(\displaystyle{ P_2=\pi \cdot 6^2=36\pi}\)
Pole powierzchni I kartki po wycięciu kół - \(\displaystyle{ 144-4 \cdot 9\pi=144-36\pi}\)
Pole powierzchni II kartki po wycięciu kół - \(\displaystyle{ 144-36\pi}\)
Pola są równe
pole małego koła w I kwadracie
\(\displaystyle{ P_1=\pi \cdot 3^2=9\pi}\)
pole dużego koła w II kwadracie
\(\displaystyle{ P_2=\pi \cdot 6^2=36\pi}\)
Pole powierzchni I kartki po wycięciu kół - \(\displaystyle{ 144-4 \cdot 9\pi=144-36\pi}\)
Pole powierzchni II kartki po wycięciu kół - \(\displaystyle{ 144-36\pi}\)
Pola są równe