trójkąt w układzie współrzędnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

trójkąt w układzie współrzędnych

Post autor: Ankaaa993 »

Dany jest wierzchołek trójkąta równobocznego C = (-4,2). Bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x+4y-5=0. Wyznacz dłogość boku tego trójkąta.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

trójkąt w układzie współrzędnych

Post autor: mmoonniiaa »

Oblicz odległość punktu C od prostej AB. Będzie to wysokość trójkąta równobocznego, czyli: \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) , gdzie a jest bokiem trójkąta.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

trójkąt w układzie współrzędnych

Post autor: mathX »

1. Zauważasz, że \(\displaystyle{ d(C,AB)=h}\) i liczysz tą odległość.
2. Przekształcasz wzór na wysokość trójkąta równobocznego i podstawiając znajdujesz odległość \(\displaystyle{ d(C,A) \ i \ d(C,B)}\). Obie odległości równają się oczywiście boku trójkąta, który miałaś znaleźć.

Pozdrawiam.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

trójkąt w układzie współrzędnych

Post autor: Ankaaa993 »

odległość od prostej AB do C obliczyć równaniem?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

trójkąt w układzie współrzędnych

Post autor: mmoonniiaa »

Mając współrzędne punktu \(\displaystyle{ C(x_c;y_c)}\) oraz równanie ogólne prostej: \(\displaystyle{ k: Ax+By+C=0}\) odległość między punktem a prostą obliczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ d(C,k)= \frac{|Ax_c+Bx_c+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
ODPOWIEDZ