Okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}- 6x + y^{2}- 2y+ 2 = 0}\) i prosta \(\displaystyle{ x + 3y + 2 = 0}\) przecinają się w punktach \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\).
Wyznacz długość cięciwy \(\displaystyle{ AB}\) tego okręgu.
Obliczanie cięciwy
- adash
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 gru 2007, o 01:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Obliczanie cięciwy
Szukasz punktów przecięcia rozwiązując układ równań :
\(\displaystyle{ x^2-6x+y^2-2y+2=0}\)
\(\displaystyle{ x+3y+2=0}\)
Otrzymujesz punkty i liczysz dlugosć odcinka z tego wzoru :
\(\displaystyle{ x^2-6x+y^2-2y+2=0}\)
\(\displaystyle{ x+3y+2=0}\)
Otrzymujesz punkty i liczysz dlugosć odcinka z tego wzoru :