wyznacz rownanie prostej
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
wyznacz rownanie prostej
\(\displaystyle{ y=-2x+8}\)
Skoro to ma być prosta prostopadła to iloczyn współczynników kierunkowych musi być równy -1:
\(\displaystyle{ a_1*a_2=-1}\)
\(\displaystyle{ a_1=-2}\)
Czyli \(\displaystyle{ a_2 = \frac{1}{2}}\)
Wzór ogólny:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
I podstawiamy:
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -1= \frac{1}{2}*6+b}\)
\(\displaystyle{ b=-4}\)
Wzór prostej:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x-4}\)
Skoro to ma być prosta prostopadła to iloczyn współczynników kierunkowych musi być równy -1:
\(\displaystyle{ a_1*a_2=-1}\)
\(\displaystyle{ a_1=-2}\)
Czyli \(\displaystyle{ a_2 = \frac{1}{2}}\)
Wzór ogólny:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
I podstawiamy:
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -1= \frac{1}{2}*6+b}\)
\(\displaystyle{ b=-4}\)
Wzór prostej:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x-4}\)