na kwadracie opisano okrag i w ten sam kwadrat wpisano okrag. pole powierzchni powstalego pierwscienia wynosi 5 pi . oblicz pole kwadratu
dzieki za p[omoc w rozwiazaniu zadania , chodzi mi wylacznie o obliczenia
okrag wpisany i opisany na kwadracie - zadanie
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
okrag wpisany i opisany na kwadracie - zadanie
Niech \(\displaystyle{ R}\) - promien okregu opisanego, \(\displaystyle{ r}\) - promien okregu wpisanego.
\(\displaystyle{ \pi (R^2-r^2) = 5\pi}\), wiec
\(\displaystyle{ R^2 - r^2 = 5}\), dalej sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ \pi (R^2-r^2) = 5\pi}\), wiec
\(\displaystyle{ R^2 - r^2 = 5}\), dalej sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
okrag wpisany i opisany na kwadracie - zadanie
hehe tak do takie postaci udalo mi sie doprowadzic, ale skad ja mam wiedziec jaka dlygosc ma R i r?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
okrag wpisany i opisany na kwadracie - zadanie
Wyraz pole kwadratu na dwa sposoby - w zaleznosci od promienia okregu wen wpisanego oraz w zaleznosci od promienia okregu opisanego na nim.