Przekątna kwadratu jest o 1 dłuższa niż bok tego kwadratu.
Prawdą jest, że:
a) bok tego kwadratu ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
b) bok tego kwadratu ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{2} +1}\)
c) przekątna tego kwadratu ma długość \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{2}-1 }}\)
przekątna kwadratu jest o 1 dłuższa niż bok tego kwadratu...
przekątna kwadratu jest o 1 dłuższa niż bok tego kwadratu...
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 11:46 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
przekątna kwadratu jest o 1 dłuższa niż bok tego kwadratu...
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a+1 = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}-a=1}\)
\(\displaystyle{ a( \sqrt{2}-1)=1}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{ \sqrt{2} -1} = \sqrt{2} +1}\)
\(\displaystyle{ a+1 = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}-a=1}\)
\(\displaystyle{ a( \sqrt{2}-1)=1}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{ \sqrt{2} -1} = \sqrt{2} +1}\)