Mam rozwiązać pewne zadanie, jednak rozwiązanie nie zostało podane. Dlatego nie wiem czy mój tok myślenia jest poprawny. Tak brzmi zadanie:
Pole wycinka koła o promieniu 3cm jest równe \(\displaystyle{ 2cm^{2}}\) Oblicz miarę łukową kąta środkowego tego wycinka.
Ja to zrobiłem tak
\(\displaystyle{ P=9 \prod_{}^{}
P \approx 27
360-27
x -2
x \approx 26,7
\alpha =\frac{26,7}{3}
\alpha \approx 8,9}\)
Czy można tak to rozwiązać?
pewne problemy z miara łukowa
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
pewne problemy z miara łukowa
Vhyba to będzie tak
\(\displaystyle{ P= \frac{\alpha}{2}r^2}\)
\(\displaystyle{ 2 = \frac{\alpha}{2} \cdot 9}\)
\(\displaystyle{ 4= 9 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{4}{9} = 0,(4) \ rad}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{\alpha}{2}r^2}\)
\(\displaystyle{ 2 = \frac{\alpha}{2} \cdot 9}\)
\(\displaystyle{ 4= 9 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{4}{9} = 0,(4) \ rad}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
pewne problemy z miara łukowa
Rzeczywiście zapomniałem o wzorze na wycinek koła.
Jednak mimo wszystko nie do końca rozumiem, czemu z moich założeń wyszło źle. Chyba są ona poprawne?
Próbowałem to rozwiązać jeszcze z takiego wzoru
\(\displaystyle{ P= \alpha \frac{ \prod_{}^{} r^{2} }{360}}\)
ale wyszło mi jeszcze inaczej. Dlaczego?
Jednak mimo wszystko nie do końca rozumiem, czemu z moich założeń wyszło źle. Chyba są ona poprawne?
Próbowałem to rozwiązać jeszcze z takiego wzoru
\(\displaystyle{ P= \alpha \frac{ \prod_{}^{} r^{2} }{360}}\)
ale wyszło mi jeszcze inaczej. Dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
pewne problemy z miara łukowa
Bo ten wzór to jest na pole wycinka kołowego wyrażonego w stopniach, natomiast ten co ja stosowałam jest na pole wycinka kołowego wyrazonego w radianach. A miara łukowa z tego co pamietam to sa własnie radiany