Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
andrewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: andrewt »

Hmm coś mi się pomieszało w tym podobienstwie. Problem jest prosty. Mam 2 trojkąty prostokątne. Jeden o przyprostokątnej 4 i przeciwprostokątnej 8, drugi o tak samo leżącej przyprostokątnej 6 i przeciwprostokątnej 12. Każde 2 tr. prostokątne są podobne. Ale
spójrzcie, że
4/8=6/12 = 1/2 ALBO : 4/6=8/12= 2/3 dlaczego wychodzi inna skala k ? Powinna być taka sama. To mnie dziwi bo obie powinny się zgadzać. Co jest nie tak ?
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: siNister »

dlaczego wszystkie trojkaty prostokatne sa podobne ?
andrewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: andrewt »

nie wszystkie, pomyłka, przepraszam. Muszą spełniać cechy podobienstwa. Tym nie mniej , co jest źle w moich proporcjach ?
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: Sir George »

andrewt pisze:4/6=8/12= 2/3
To właśnie jest skala podobieństwa, natomiast
andrewt pisze:4/8=6/12 = 1/2
jest tylko stosunkiem długości pzyprostokątnych w danym trójkącie.
Zauważ, że aby obliczyć ten stosunek, nie potrzeba Ci drugiego trójkąta!

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: juzef »

To pierwsze to nie jest skala podobieństwa.
andrewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 kwie 2005, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: andrewt »

Dzięki wielkie, pytałem bo mam trójkąciki dwa ; jeden zawiera się w drugim i mają tą samą przyprostokątną ; długosci 1/3 a. Druga przyprostokątna w trojkacie wiekszym wynosi a sqrt(7)/3, potrzebna mi jest a mała z tego trojkata ktory sie zawiera. Bzdura mi wychodzi - że ona tez ma asqrt(7)/3 . Co więc robię nie tak ?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: DEXiu »

Yy. Trochę żeś to nie po polsku napisał, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to przecież ci musi wyjść, że druga przyprostokątna tego drugiego trójkąta jest taka sama jak pierwszego (znaczy asqrt()7)/3). Skoro są podobne, na dodatek mają wspólną jedną przyprostokątną i jeden zawiera się w drugim to one są chyba identyczne, nie?
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Podobieństwo. Gdzie to ma ręce i nogi ?

Post autor: Sir George »

DEXiu pisze:one są chyba identyczne, nie? Shocked
Nie, nie koniecznie... Nie ma mowy o tym, że przeciwprostokątne leżą na tej samej prostej!.
Moim zdaniem krótsza przyprostokątna dużego trójkąta jest dłuższą przyprostokątną małego trójkąta... a dalej droga chyba już prosta.

Powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{7}}{21}a}\)
ODPOWIEDZ