oblicz długość boku kwadratu , jeśli:
a) przekątna jest o 2cm dłuższa od boku
b) odległość środka jednego boku od końców przeciwległego mu boku jest równa 3 √5
geometria - zadania z kwadratem
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 12:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
geometria - zadania z kwadratem
a)
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d = a+2}\)
\(\displaystyle{ a+2=a \sqrt{2} \Rightarrow a=...}\)
b)
\(\displaystyle{ (\frac{a}{2}) ^2 + a^2 = (\frac{3}{5}) ^2 \Rightarrow a=...}\)
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d = a+2}\)
\(\displaystyle{ a+2=a \sqrt{2} \Rightarrow a=...}\)
b)
\(\displaystyle{ (\frac{a}{2}) ^2 + a^2 = (\frac{3}{5}) ^2 \Rightarrow a=...}\)