geometria - zadania z rombem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
moniska0162
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 20 paź 2009, o 12:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

geometria - zadania z rombem

Post autor: moniska0162 »

1. w rombie przekątne tworzą z jednym z boków kąty, których różnica miar wynosi 36 stopni. oblicz miary kątów rombu .
2. w rombie symetralna boku przechodzi przez jeden z wierzchołków tego rombu. oblicz miary katów rombu
b4rtu5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XI LO, Kraków, Małopolska, Polska
Pomógł: 1 raz

geometria - zadania z rombem

Post autor: b4rtu5 »

no to pierwsze wydaje się banalnie proste:



Jak wiadomo, kąty w trójkącie mają łączną miarę 180 stopni.

\(\displaystyle{ 90 + \alpha + (\alpha - 36) =180}\)

po przekształceniu zostaje
\(\displaystyle{ 2\alpha = 126}\)

\(\displaystyle{ \alpha = 63}\)

a, że mamy podać kąty rombu to
\(\displaystyle{ 63*2 = 126}\)

\(\displaystyle{ 126*2=252}\)

W rombie wszystkie kąty mają 360
więc
\(\displaystyle{ 360-252=108}\)

\(\displaystyle{ \frac{108}{2} = 54}\)

odpowiedź: kąty w rombie wynoszą 54,54,126,126
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: piasek101 »

2.
\(\displaystyle{ 2x}\) - bok rombu.

Poszukaj trójkąta prostokątnego (jeden jego bok na symetralnej) o bokach : x; 2x ; (trzeci nieistotny).
I np z funkcji trygonometrycznych.

Jak to mało pytaj?
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: kovac »

mógłby mi ktoś rozpisać to drugie dokładniej najlepiej z rysunkiem bo nie rozumiem jak to zrobić ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: piasek101 »

AU
AU
0dce0a04b43879dc.gif (1.58 KiB) Przejrzano 427 razy
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: kovac »

a jak dalej ? z jakiej zależności trzeba wyznaczyć kąty ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze: I np z funkcji trygonometrycznych.
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: kovac »

jak z funkcji jak nie mam długości boków
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

geometria - zadania z rombem

Post autor: piasek101 »

Jak nie masz, a (x) i (2x) - idealnie pasują.
ODPOWIEDZ