ramiona kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

ramiona kąta

Post autor: Ankaaa993 »

Jak to zrobić? :
Punkty a,b NALEŻĄ DO JEDNEGO RAMIENIA KąTA O WIERZCHOŁKU O, a punkty C,D należą do drugiego ramienia i wiadomo,że AC||DB. Wyznacz |AB|, jeśli wiadomo,że |AO| = 4, |AC| = 5, |BD| = 12.
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 353
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 125 razy
Pomógł: 19 razy

ramiona kąta

Post autor: AZS06 »



Podobieństwo powstałych trójkątów BOD i AOC
Więc AB obliczamy z:

\(\displaystyle{ \frac{4+x}{4} = \frac{12}{5}}\)

\(\displaystyle{ 48 = 20 + 5x}\)

\(\displaystyle{ 28 = 5x}\)

\(\displaystyle{ x = \frac{28}{5}}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ