Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Boki trójkąta ABC mają długość 6 i 10, a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy \(\displaystyle{ r = \frac{4\sqrt{14}}{7}}\) Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Bierzesz jeden wzór na pole: \(\displaystyle{ S=pr}\), bierzesz drugi wzór na pole (Herona) \(\displaystyle{ S=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\), gdzie w obu wzorach \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\), przyrównujesz i liczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Właśnie tym sposobem już próbowałem, ale gubię się chyba w obliczeniach.
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \frac{16 + c}{2} * \frac{4 \sqrt{14}}{7} = \sqrt{(8 + \frac{c}{2})(8 + \frac{c}{2} - 6)(8 + \frac{c}{2} - 10)(8 + \frac{c}{2} - c)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{14}(16 + c)}{7} = \sqrt{(8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{56(16 + c)^2}{49} = (8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
I dalej licząc wychodzi wielomian czwartego stopnia..
Czy aby na pewno tym sposobem należy rozwiązać to zadanie ??
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \frac{16 + c}{2} * \frac{4 \sqrt{14}}{7} = \sqrt{(8 + \frac{c}{2})(8 + \frac{c}{2} - 6)(8 + \frac{c}{2} - 10)(8 + \frac{c}{2} - c)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{14}(16 + c)}{7} = \sqrt{(8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{56(16 + c)^2}{49} = (8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
I dalej licząc wychodzi wielomian czwartego stopnia..
Czy aby na pewno tym sposobem należy rozwiązać to zadanie ??
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
\(\displaystyle{ 8+\frac{c}{2}=\frac{16+c}{2}}\), skracasz i się robi 3 stopień. Jeszcze można trochę inaczej oznaczyć odpowiednie odcinki (zrobię rysunek to wrzucę), a poza tym nie wydaje mi się, aby był prostszy sposób
(z tw. o odcinkach stycznych) i wtedy masz boki 6, 10, 16-2x, a potem tak jak wcześniej.
(z tw. o odcinkach stycznych) i wtedy masz boki 6, 10, 16-2x, a potem tak jak wcześniej.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Więc licząc to dalej:
\(\displaystyle{ \frac{56(16 + c)^2}{49} = (8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{56}{49} *(16 + c)(16 + c) = (8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)} /*2}\)
\(\displaystyle{ \frac{112}{49} *(16 + c)(16 + c) = (16 + c)(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{112}{49} *(16 + c)= (8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
A dalej ?
\(\displaystyle{ \frac{56(16 + c)^2}{49} = (8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{56}{49} *(16 + c)(16 + c) = (8 + \frac{c}{2})(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)} /*2}\)
\(\displaystyle{ \frac{112}{49} *(16 + c)(16 + c) = (16 + c)(8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{112}{49} *(16 + c)= (8 - \frac{c}{2})(\frac{c}{2} + 2)(\frac{c}{2} - 2)}}\)
A dalej ?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Jak trochę poprzekształcasz to wyjdzie
\(\displaystyle{ 7c^3-112c^2+16c+3840=0}\)
a to ma pierwiastek całkowity, wystarczy go znaleźć.
\(\displaystyle{ 7c^3-112c^2+16c+3840=0}\)
a to ma pierwiastek całkowity, wystarczy go znaleźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
A nie prościej będzie zastosować podstawowy wzór na pole trójkąta?
\(\displaystyle{ 16-2x}\) - III bok
\(\displaystyle{ p= \frac{10+6+(6-x+10-x)}{2} =16-x}\)
\(\displaystyle{ P=pr=(16-x)\frac{4\sqrt{14}}{7}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{|AB|h}{2}=5h}\)
Z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 6^2=y^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ (16-2x)^2=(10-y)^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (16-x)\frac{4\sqrt{14}}{7}=5h \\ 6^2=y^2+h^2 \\(16-2x)^2=(10-y)^2+h^2\end{cases}}\)
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/b7b80e4dd36/
\(\displaystyle{ 16-2x}\) - III bok
\(\displaystyle{ p= \frac{10+6+(6-x+10-x)}{2} =16-x}\)
\(\displaystyle{ P=pr=(16-x)\frac{4\sqrt{14}}{7}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{|AB|h}{2}=5h}\)
Z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 6^2=y^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ (16-2x)^2=(10-y)^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (16-x)\frac{4\sqrt{14}}{7}=5h \\ 6^2=y^2+h^2 \\(16-2x)^2=(10-y)^2+h^2\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 16:37 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Ty to liczyłaś, czy na oko Ci się wydaje, że będzie łatwo? Bo ja doszedłem do czegoś takiego (a raczej mathematica doszła bo mi by sie tego nie chciało liczyć)
\(\displaystyle{ \begin{cases}h=\frac{4\sqrt{14}}{35}(16-x)\\32 x^2 - 1024 x+ 175y^2+1892=0\\ - 668 x^2+ 10176 x +175 y^2 - 3500 y-19108=0\end{cases}}\)
i co teraz z tym zrobić? A może jest jakiś prostszy sposób?
\(\displaystyle{ \begin{cases}h=\frac{4\sqrt{14}}{35}(16-x)\\32 x^2 - 1024 x+ 175y^2+1892=0\\ - 668 x^2+ 10176 x +175 y^2 - 3500 y-19108=0\end{cases}}\)
i co teraz z tym zrobić? A może jest jakiś prostszy sposób?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
Nie zakładam, ale w tego typu równaniach na początku zazwyczaj sprawdza się pierwiastki całkowite/wymierne, tutaj w dodatku możemy sobie trochę ułatwić zadanie, bo z nierówności trójkąta mamy 4<c<16, w dodatku c nie może być nieparzyste, więc do sprawdzenia mamy mniej (no i w tym przypadku trafimy). Potem z tw. Bezout możemy podzielić i wyjdzie nam trójmian.,
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Okrag wpisany w trójkąt. Długość trzeciego boku.
A więc licząc to dalej..
\(\displaystyle{ 7c^3-112c^2+16c+3840=0}\)
\(\displaystyle{ W(12) = 0}\)
\(\displaystyle{ (7c^2 - 28c - 320)(c-12)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 784 + 8960}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9744}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{9744} = 4\sqrt{609}}\)
\(\displaystyle{ c_1 = 12 \vee c_2 = \frac{14 - 2\sqrt{609}}{7} <0 \vee c_3 = \frac{14 + 2\sqrt{609}}{7}}\)
A więc długość boku tego trójkąta może mieć
\(\displaystyle{ 12}\) lub \(\displaystyle{ \frac{14 + 2\sqrt{609}}{7}}\) ??
Zadanie wykonane,
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
\(\displaystyle{ 7c^3-112c^2+16c+3840=0}\)
\(\displaystyle{ W(12) = 0}\)
\(\displaystyle{ (7c^2 - 28c - 320)(c-12)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 784 + 8960}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9744}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{9744} = 4\sqrt{609}}\)
\(\displaystyle{ c_1 = 12 \vee c_2 = \frac{14 - 2\sqrt{609}}{7} <0 \vee c_3 = \frac{14 + 2\sqrt{609}}{7}}\)
A więc długość boku tego trójkąta może mieć
\(\displaystyle{ 12}\) lub \(\displaystyle{ \frac{14 + 2\sqrt{609}}{7}}\) ??
Zadanie wykonane,
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc