Pole wycinka
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 4 razy
Pole wycinka
Pole wycinka o promieniu \(\displaystyle{ 12\ cm}\) jest równe \(\displaystyle{ 60 \pi\ cm^2}\). Kąt środkowy wyznaczający dany wycinek ma miarę.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 17:04 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pole wycinka
\(\displaystyle{ P= \frac{\alpha}{360^o} \pi r^2}\)
\(\displaystyle{ 60 \pi = \frac{\alpha}{360^o} \pi \cdot 144}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60 \cdot \frac{360^o}{144} = 150^o}\)
\(\displaystyle{ 60 \pi = \frac{\alpha}{360^o} \pi \cdot 144}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60 \cdot \frac{360^o}{144} = 150^o}\)