Witam!!
Proszę o pomoc z zadaniami poniżej !! Będe wdzięczny!!
1. Na okręgu o promieniu 2 cm opisany jest trapez równoramienny, którego ramię ma 5 cm. Oblicz obwód i pole tego trapezu.
2.Oblicz pole sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 2 cm.
3. Jeden z kątów trapezu wpisanego w okrąg ma miarę 50 stopni. Oblicz miary pozostałych kątów tego trapezu.
Proszę o szybką odpowiedź!!
Na okręgu o promieniu 2 cm opisany jest trapez ....
- vomit
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 16 razy
Na okręgu o promieniu 2 cm opisany jest trapez ....
1.
\(\displaystyle{ 2c=a+b=10}\)
\(\displaystyle{ Obw=a+b+2c=20}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}r(a+b+2c)=20}\)
\(\displaystyle{ 2c=a+b=10}\)
\(\displaystyle{ Obw=a+b+2c=20}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}r(a+b+2c)=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 maja 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
Na okręgu o promieniu 2 cm opisany jest trapez ....
Następne zadania z którymi mam problem
Musze je zrobić na jutro
4. Trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny mają jednakowe pola, równe 9√3 . Okręgi opisane na tych figurach są brzegami kół. Które z tych kół ma większe pole i ile razy?
5. W okręgu o promieniu r poprowadzono dwie prostopadłe średnice, a przez ich końce cztery styczne do okręgu. Jaki ma obwód figura ograniczona tymi stycznymi?
6. Zbuduj trójkąt równoboczny opisany na okręgu o promieniu długości 1,5 cm.
Musze je zrobić na jutro
4. Trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny mają jednakowe pola, równe 9√3 . Okręgi opisane na tych figurach są brzegami kół. Które z tych kół ma większe pole i ile razy?
5. W okręgu o promieniu r poprowadzono dwie prostopadłe średnice, a przez ich końce cztery styczne do okręgu. Jaki ma obwód figura ograniczona tymi stycznymi?
6. Zbuduj trójkąt równoboczny opisany na okręgu o promieniu długości 1,5 cm.
- vomit
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 16 razy
Na okręgu o promieniu 2 cm opisany jest trapez ....
3. Trapez wpisany w okrąg jest równoramienny, więc kąty ostre mają po 50° , a rozwarte po 180°-50°=130°
4.
\(\displaystyle{ S_1=\frac{a_1^2 \sqrt{3}}{4}=9\sqrt{3}}\), stąd \(\displaystyle{ a_1=6}\)
\(\displaystyle{ S_2=6\cdot \frac{a_2^2 \sqrt{3}}{4}=9\sqrt{3}}\), stąd \(\displaystyle{ a_2=\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ r_1=\frac{2}{3}h=\frac{2}{3} \frac{a_1\sqrt{3}}{2}}\), stąd \(\displaystyle{ r_1=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r_2=a_2=\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ S_{o1}=\pi r_1 ^2=12\pi}\)
\(\displaystyle{ S_{o2}=\pi r_2 ^2=6\pi}\)
\(\displaystyle{ S_{o1} : S_{o2} = 2}\)
pole jest 2 razy większe
5.
\(\displaystyle{ Obw=8r}\)
6.
nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ;P
4.
\(\displaystyle{ S_1=\frac{a_1^2 \sqrt{3}}{4}=9\sqrt{3}}\), stąd \(\displaystyle{ a_1=6}\)
\(\displaystyle{ S_2=6\cdot \frac{a_2^2 \sqrt{3}}{4}=9\sqrt{3}}\), stąd \(\displaystyle{ a_2=\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ r_1=\frac{2}{3}h=\frac{2}{3} \frac{a_1\sqrt{3}}{2}}\), stąd \(\displaystyle{ r_1=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r_2=a_2=\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ S_{o1}=\pi r_1 ^2=12\pi}\)
\(\displaystyle{ S_{o2}=\pi r_2 ^2=6\pi}\)
\(\displaystyle{ S_{o1} : S_{o2} = 2}\)
pole jest 2 razy większe
5.
\(\displaystyle{ Obw=8r}\)
6.
nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ;P
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice/Gliwice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 16 razy
Na okręgu o promieniu 2 cm opisany jest trapez ....
co do 6 to skorzystaj z tego, ze P=rp, gdzie p to polowa obwodu
lub z tego, ze \(\displaystyle{ h=\frac{1}{3}r}\)
lub z tego, ze \(\displaystyle{ h=\frac{1}{3}r}\)