Pole trapezu rownoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rader12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2009, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Pole trapezu rownoramiennego

Post autor: rader12 »

Pole trapezu rownoramiennego jest rowne \(\displaystyle{ \sqrt{3} dm^2}\), a suma dlugosci podstaw wynosi \(\displaystyle{ 1dm}\). Oblicz dlugosc przekatnej trapezu.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 11:32 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole trapezu rownoramiennego

Post autor: Sherlock »


Wiemy, że:
\(\displaystyle{ a+x+a+x=1}\)
\(\displaystyle{ a+x= \frac{1}{2}}\)
Z pola wylicz wysokość trapezu, potem pozostaje z tw. Pitagorasa wyliczyć długość przekątnej:
\(\displaystyle{ d^2=(a+x)^2+h^2}\)
ODPOWIEDZ