Wykaż że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości a i b i przeciwprostokątnej o długości c wyraża sie wzorem : r=0.5(a+b-c)
prosze o pomoc, z góry dzięki
Wykaż ze promien...
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Celestynów
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Wykaż ze promien...
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, o 21:53 przez Qdlaty1419, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wykaż ze promien...
Powinno być:
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
Czerwone wartości uzupełnione na podstawie własności stycznych do okręgu.
Zatem mamy:
\(\displaystyle{ c=a-r+b-r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
Czerwone wartości uzupełnione na podstawie własności stycznych do okręgu.
Zatem mamy:
\(\displaystyle{ c=a-r+b-r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Celestynów
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Wykaż ze promien...
Wychodziły mi głupoty bo napisałem r=0.5(a+b+c)... teraz wiem gdzie błąd zrobiłem
Dziekuje
Dziekuje