W trójkącie ABC dane są |AC|=|BC|=a oraz |AB|=b
Prosta równoległa do ramienia AC przecina boki trójkąta w punktach D i E w taki sposób, że
|CE|=|BD|. Oblicz obwód trójkąta DBE
Cechy podobieństwa trójkątów. Twierdzenie Talesa
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Cechy podobieństwa trójkątów. Twierdzenie Talesa
Trójkąty ABC i DBE są podobne więc:
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|DB|}= \frac{|BC|}{|BE|}}\) czyli zgodnie z rysunkiem:
\(\displaystyle{ \frac{b}{x} = \frac{a}{a-x}}\)
Wylicz x, a potem także z podobieństwa wyznacz y. Na końcu pozostaje policzyć obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 12:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
- Podziękował: 2 razy
Cechy podobieństwa trójkątów. Twierdzenie Talesa
Witam serdecznie,
ja również próbowałam rozwiązać to zadanie, ale albo podpowiedź jest zła ,albo ja po prostu jestem jakaś niekumata. Oto co zrobiłam :
x:
\(\displaystyle{ ax = a-x \cdot b / :a}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{a=x \cdot b}{a}}\)
\(\displaystyle{ 2x = \frac{a \cdot b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}b}\)
y:
\(\displaystyle{ \frac{a-x}{y} \cdot \frac{a}{a}}\)
\(\displaystyle{ a-x \cdot a= ay}\)
\(\displaystyle{ a^{2}- (x \cdot a) =ay}\)
\(\displaystyle{ a-x=y}\)
A wynik obwodu jest z tyłu ksiązki i jest to :
\(\displaystyle{ \frac{2a ^{2}+ab }{a+b}}\)
nie ma tam więc żadnego X, Y i nie wiem jak oni to zrobili... Proszę o pomoc:)
ja również próbowałam rozwiązać to zadanie, ale albo podpowiedź jest zła ,albo ja po prostu jestem jakaś niekumata. Oto co zrobiłam :
x:
\(\displaystyle{ ax = a-x \cdot b / :a}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{a=x \cdot b}{a}}\)
\(\displaystyle{ 2x = \frac{a \cdot b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}b}\)
y:
\(\displaystyle{ \frac{a-x}{y} \cdot \frac{a}{a}}\)
\(\displaystyle{ a-x \cdot a= ay}\)
\(\displaystyle{ a^{2}- (x \cdot a) =ay}\)
\(\displaystyle{ a-x=y}\)
A wynik obwodu jest z tyłu ksiązki i jest to :
\(\displaystyle{ \frac{2a ^{2}+ab }{a+b}}\)
nie ma tam więc żadnego X, Y i nie wiem jak oni to zrobili... Proszę o pomoc:)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Cechy podobieństwa trójkątów. Twierdzenie Talesa
Tak wino być wymnożone:
\(\displaystyle{ \frac{b}{x} = \frac{a}{a-x} \\ ax=ab-bx \\ x= \frac{ab}{a+b}}\)
wylicz y z proporcji:
\(\displaystyle{ \frac{a}{a-x}= \frac{a}{y}}\) czyli \(\displaystyle{ a-x=y}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{x} = \frac{a}{a-x} \\ ax=ab-bx \\ x= \frac{ab}{a+b}}\)
wylicz y z proporcji:
\(\displaystyle{ \frac{a}{a-x}= \frac{a}{y}}\) czyli \(\displaystyle{ a-x=y}\)
Cechy podobieństwa trójkątów. Twierdzenie Talesa
Proszę o pomoc nie rozumiem tego zadania. Mi także nie wychodzi wynik nie mogę obliczyć obwodu.