długość przekątnej trapezu???

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dance155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 paź 2009, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

długość przekątnej trapezu???

Post autor: dance155 »

W trapezie równoramiennym kąt ostry ma 60 stopni,a ramię 4.8cm.Przekątna trapezu tworzy z ramieniem kąt prosty.Oblicz długość przekątnej trapezu.
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

długość przekątnej trapezu???

Post autor: Mortify »

skoro kąt ostry ma miare 60, przekatna tworzy kat 90 z ramieniem, to przekatna z podstawa tworzy kat 30. Co za tym idzie, przekatna ma miare: \(\displaystyle{ \frac{4,8 \sqrt{3}}{2} = 2,4 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ