Długości odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bignes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 paź 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Długości odcinków

Post autor: bignes »

Mam problem z pewnym zadaniem.

Równoległobok ABCD przecięto dwiema prostymi a i b równoległymi do przekątnej BD, tak, że na boku AB otrzymano punkty E i G, a na boku AD punkty F i H. Oblicz obwód równoległoboku ABCD, jeżeli |AE|=1cm, |GB|=2cm, |FH|=4cm i |AD|=6cm.

Bardzo proszę o pomoc. To zadanie musi by rozwiązane twierdzeniem Talesa!!!
ODPOWIEDZ