Dłuższa podstawa trapezu..Oblicz długość krótszej podstawy..
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 16 razy
Dłuższa podstawa trapezu..Oblicz długość krótszej podstawy..
Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 6 cm, a kąt między przekątną a tą podstawą jest równy 30 stopni. Oblicz długość krótszej podstawy, jeżeli wysokość trapezu jest równa 2 cm.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 19:02 przez wolfdirekt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Dłuższa podstawa trapezu..Oblicz długość krótszej podstawy..
\(\displaystyle{ tg\30^o = \frac{h}{a-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6}{6-x}}\)
\(\displaystyle{ x=6-2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b=a-2x = 6-2(6-2 \sqrt{3}) = 6-12+4 \sqrt{3} = 4 \sqrt{3}-6}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6}{6-x}}\)
\(\displaystyle{ x=6-2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b=a-2x = 6-2(6-2 \sqrt{3}) = 6-12+4 \sqrt{3} = 4 \sqrt{3}-6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 16 razy
Dłuższa podstawa trapezu..Oblicz długość krótszej podstawy..
Mogłabyś bardziej rozpisać te zadanie? Bo po moim rysunku trochę się nie łapię w Twoich oznaczeniach i zdaje mi się że inaczej należy tg liczyć.barakuda pisze:\(\displaystyle{ tg\30^o = \frac{h}{a-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6}{6-x}}\)
\(\displaystyle{ x=6-2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b=a-2x = 6-2(6-2 \sqrt{3}) = 6-12+4 \sqrt{3} = 4 \sqrt{3}-6}\)
Mój rysunek:
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Dłuższa podstawa trapezu..Oblicz długość krótszej podstawy..
Ja ptzyjełam że krótsza podstawa to "b" natomiast "x" jest to odcinek na dłuższej podstawie od wierzchołka do wysokości