Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległości środka okręgu od końców ramienia nieprostopadłego trapezu wynoszą 6 cm i 8 cm. oblicz przekątne trapezu,
Prosze o pomoc
okrąg i trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
okrąg i trapez
Bok skośny trapezu --> z pitagorasa --> d = 10;
Z własności trapezu i okręgu: \(\displaystyle{ \,\, a + b = 2r + 10 \,\,}\);
dorysuj promienie prostopadłe do podstaw i masz dwa pitagorasy ; podstawa dolna - (r , a - r ) ; górna analogicznie:
\(\displaystyle{ a = \frac{56}{5} ; b = \frac{42}{5}; c = \frac{48}{5}}\);
przekątne z pitagorasa.
Z własności trapezu i okręgu: \(\displaystyle{ \,\, a + b = 2r + 10 \,\,}\);
dorysuj promienie prostopadłe do podstaw i masz dwa pitagorasy ; podstawa dolna - (r , a - r ) ; górna analogicznie:
\(\displaystyle{ a = \frac{56}{5} ; b = \frac{42}{5}; c = \frac{48}{5}}\);
przekątne z pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
okrąg i trapez
dziękuję;)-- 1 lis 2009, o 15:48 --a czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie dokładniej??
bardzo bym prosiła
bardzo bym prosiła