Oblicz wysokośc trapezu równoramiennego...
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 16 razy
Oblicz wysokośc trapezu równoramiennego...
Oblicz wysokość trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60 stopni i ramieniu długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Oblicz wysokośc trapezu równoramiennego...
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{h}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{h}{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot 2 \sqrt{3} = 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{h}{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot 2 \sqrt{3} = 3}\)