hej Mam zadanko którego nie umiem za badrdzo rozwiązać. Pomóżcie
W rombie o boku długości 20 cm kąt ostry ma 45 Stopni. Oblicz długość promienia okregu wpisanego w ten romb.
długość promienia okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 gru 2008, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda
długość promienia okregu
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, o 16:45 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
długość promienia okregu
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}h}\)
\(\displaystyle{ sin45^o = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{h}{20}}\)
\(\displaystyle{ h= 10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r=5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ sin45^o = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{h}{20}}\)
\(\displaystyle{ h= 10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r=5 \sqrt{2}}\)