Miara kąta rombu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Adrian17a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Podziękował: 1 raz

Miara kąta rombu.

Post autor: Adrian17a »

Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi 8:pi. Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Miara kąta rombu.

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \frac{a \cdot h}{\pi (\frac{h}{2})^{2}} = \frac{8}{\pi}}\) --> policz sinus
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Miara kąta rombu.

Post autor: Sherlock »

Wykorzystaj to, że pole rombu to \(\displaystyle{ P=ah}\), a średnica okręgu wpisanego w romb ma długość \(\displaystyle{ 2r=h}\). Poza tym \(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{a}}\)... powinno starczyć
ODPOWIEDZ