stereometria - graniastosłupy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kaktus5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zach-pom
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

stereometria - graniastosłupy

Post autor: kaktus5500 »

Kazda ze ścian bocznych prawidłowego graniastosłupa trójkątnego jest kwadratwm o dl boku \(\displaystyle{ 4cm}\).
Oblicz pole powieszchni całkowitej tego graniastosłupa.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

stereometria - graniastosłupy

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ a=h}\)

\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \cdot P_{p} + 4 \cdot P_{b} = 2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} + 4a^2}\)
ODPOWIEDZ