W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wysokośc podstawy ma dł\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\) a przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha =45 ^{o}}\).
oblicz pole powieszchni bocznej graniastosłupa.
stereometria - graniastosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zach-pom
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
stereometria - graniastosłupy
\(\displaystyle{ h_{p} = \frac{a \sqrt{3} }{2} = 4 \sqrt{3}}\)
ze wzoru na wysokośc obliczasz krawędź podstawy \(\displaystyle{ a = \frac{2 \cdot h_{p} \sqrt{3} }{3}}\)
ponieważ przekatna tworzy kat 45 stopni to wusokośc, kraweź podstawy i przekatna ściany bocznej tworzą trójkąt prostokatny równoramienny czyli \(\displaystyle{ a=h}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 3a \cdot h \ (j^2)}\)
wystarczy popodstawiac do wzorów i rozwiazanie gotowe
ze wzoru na wysokośc obliczasz krawędź podstawy \(\displaystyle{ a = \frac{2 \cdot h_{p} \sqrt{3} }{3}}\)
ponieważ przekatna tworzy kat 45 stopni to wusokośc, kraweź podstawy i przekatna ściany bocznej tworzą trójkąt prostokatny równoramienny czyli \(\displaystyle{ a=h}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 3a \cdot h \ (j^2)}\)
wystarczy popodstawiac do wzorów i rozwiazanie gotowe