stereometria - graniastosłupy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kaktus5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zach-pom
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

stereometria - graniastosłupy

Post autor: kaktus5500 »

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny. Przekątna ściany bocznej ma dł \(\displaystyle{ 10cm}\) i tworzy z keawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha =60 ^{o}}\).
Oblicz objętośc i pole powieszchni graniastosłupa.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

stereometria - graniastosłupy

Post autor: barakuda »

Tak jak wszystkie poprzednie zadania

\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{h}{d_{b}}}\) - obliczysz wysokość (h)

\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{a}{d_{b}}}\) - obliczysz krawedź podstawy (a)


\(\displaystyle{ V = P_{p} \cdot h = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot h \ (j^3)}\)

\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \cdot P_{p} + 3 \cdot a \cdot h = \frac{a^2 \sqrt{3} }{2} + 3ah \ (j^2)}\)
ODPOWIEDZ