W graniastosłupie prawidłowym czworpkątnym przekątna graniastosłupa o dł.\(\displaystyle{ d=12cm}\) jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 30 ^{o}}\).
Oblicz objętoś graniastosłupa.
stereometria - graniastosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zach-pom
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
stereometria - graniastosłupy
Tak samo jak w poprzednich zadaniach tylko zamiast \(\displaystyle{ 60^o}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 30^o}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos30^o = \frac{d_{p}}{d}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d_{p} \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot h = a^2 \cdot h = 324 cm^3}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos30^o = \frac{d_{p}}{d}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d_{p} \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot h = a^2 \cdot h = 324 cm^3}\)