Ile boków ma wielokąt wypukły, w ktorym suma miar kątów wewnętrznych wynosi 1800?
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie...
Liczba boków w wielokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Liczba boków w wielokącie
Obliczamy ze wzoru na sumę kętów wewnetrznych n-kąta = \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^o}\)
\(\displaystyle{ 1800^o = (n-2) \cdot 180^o}\)
\(\displaystyle{ n-2 = \frac{1800^o}{180^o}}\)
\(\displaystyle{ n-2 = 10}\)
\(\displaystyle{ n=10+2=12}\)
wielokat ten ma 12 boków
\(\displaystyle{ 1800^o = (n-2) \cdot 180^o}\)
\(\displaystyle{ n-2 = \frac{1800^o}{180^o}}\)
\(\displaystyle{ n-2 = 10}\)
\(\displaystyle{ n=10+2=12}\)
wielokat ten ma 12 boków