Pole trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów Maz.
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu.
W okrąg o promieniu długości 5 cm wpisano trapez, którego podstawa jest średnicą okręgu. Przekątna trapezu ma długość 8 cm. Oblicz pole tego trapezu.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole trapezu.
Zatem dolna podstawa ma długość 10 cm. Narysuj ten trapez i okrąg, zauważ, że ramię trapezu, dolna podstawa oraz przekątna tworzą trójkąt prostokątny (kąt wpsiany oparty na średnicy okręgu jest prosty).
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Pole trapezu.
Witam. Mam problem z pewnym zadaniem,
treść jest następująca:
Oblicz pole trapezu, którego boki równoległe mają długości 2 cm i 7 cm, a nierównoległe \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) cm i 5 cm.
Zadanie można rozwiązać używając np. tego wzoru:
P = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{a+b}{a-b}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{a - b + c + d}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{a - b - c + d}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{a - b + c - d}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{- a + b + c + d}}\)
I oczywiście wynik wychodzi mi poprawny.
Ale interesuje mnie, czy można zrobić to jakimś szybszym i lepszym sposobem (a pewnie można), dlatego bardzo miło by było, gdyby mógł ktoś pomóc. Podejrzewam, że trzeba będzie zrobić odpowiedni układ równań zawierający wzór z tw. Pitagorasa.
treść jest następująca:
Oblicz pole trapezu, którego boki równoległe mają długości 2 cm i 7 cm, a nierównoległe \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) cm i 5 cm.
Zadanie można rozwiązać używając np. tego wzoru:
P = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{a+b}{a-b}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{a - b + c + d}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{a - b - c + d}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{a - b + c - d}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{- a + b + c + d}}\)
I oczywiście wynik wychodzi mi poprawny.
Ale interesuje mnie, czy można zrobić to jakimś szybszym i lepszym sposobem (a pewnie można), dlatego bardzo miło by było, gdyby mógł ktoś pomóc. Podejrzewam, że trzeba będzie zrobić odpowiedni układ równań zawierający wzór z tw. Pitagorasa.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole trapezu.
Kefas, nowe zadania zamieszczaj w nowych tematach...
A propos zadania, zerknij tutaj: 148552.htm
A propos zadania, zerknij tutaj: 148552.htm