Witam, mam takie zadane:
Trapez ma podstawy 13 i 30 cm, a boki wynoszą 25 i 26 cm. Znajdź kąty miedzy dłuższą podstawą, a bokami tego trapezu. Wie ktoś jak to zrobić? z góry dziękuje
Trapez i kąty przy podstawach
Trapez i kąty przy podstawach
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, o 19:30 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trapez i kąty przy podstawach
Policz wysokość trapezu dwukrotnie stosując twierdzenie Pitagorasa tzn.:
\(\displaystyle{ h^2=25^2-x^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=26^2-y^2}\)
oraz \(\displaystyle{ x+y=30-13}\)
x i y to fragmenty dolnej (dłuższej) podstawy, które "wycięte" zostały przez wysokości trapezu.
Dalej chyba już wiadomo...
\(\displaystyle{ h^2=25^2-x^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=26^2-y^2}\)
oraz \(\displaystyle{ x+y=30-13}\)
x i y to fragmenty dolnej (dłuższej) podstawy, które "wycięte" zostały przez wysokości trapezu.
Dalej chyba już wiadomo...
Trapez i kąty przy podstawach
Ok dzieki wszystko ładnie wyszło. A co do tego gdzie to umieściłem, to u mnie w książce jest w dziale trygonometri, więc myślałem, że tu spasuje.