ile godzin

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
dddorka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 10 maja 2006, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

ile godzin

Post autor: dddorka »

Do zbiornika o pojemności \(\displaystyle{ 700 m^{3}}\)można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o \(\displaystyle{ 5m^{3}}\) wody więcej niż druga rura.Czas napełnienia zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godzin krótszy od czasu napełnienia tego zbiornika tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony jeśli woda będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.[/latex]
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

ile godzin

Post autor: bayo84 »

x - ilosc wody dostarczana do do zbiornika, w ciagu 1h, przez I rure \(\displaystyle{ [m^3]}\)
y - czas napelniania zbiornika przez I rure \(\displaystyle{ [h]}\)

\(\displaystyle{ x \cdot y =700}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(y-16) = 700}\)

Rozwiazujac uklad rownan otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x = 6,25 [m^3]}\)
\(\displaystyle{ y = 112 [h]}\)

Czyli I rura doplywa \(\displaystyle{ 6,25 m^3}\) wody na godzine, a II \(\displaystyle{ 11,25 m^3}\) wody na godzine
Aby obliczyc ile godzin potrzeba do nalepnienia zbiornika przy obu rurach otwartych:
\(\displaystyle{ (6,25+11,25) \cdot z = 700 \Rightarrow z = 40 [h]}\)
Awatar użytkownika
dddorka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 10 maja 2006, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

ile godzin

Post autor: dddorka »

Dziękuję
ODPOWIEDZ