1. Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych:
a) w prostokącie, którego pole jest równe 16√3, a jeden bok ma długość 4
b) w równoległoboku, którego dłuższy bok ma długość 5.√5, wysokość poprowa-
dzona na ten bok ma długość 2√5, a długości przekątnych wynoszą 10√2 oraz 10
2. W deltoidzie dłuższy bok ma długość 34 cm. Dłuższa przekątna ma długość 45 cm i jest podzielona przez drugą przekątną na odcinki, których długości mają się jak 1:2. Oblicz pole czworokąta powstałego przez połączenie kolejno środków boków deltoidu.
3.Pole trapezu równoramiennego jest równe √3 dm2, a suma długości podstaw wy-
nosi 1 dm. Oblicz długość przekątnej trapezu.
4.W trapezie równoramiennym ABCD (AB || DC) linia łącząca środki ramion ma dłu-
gość 1,1 dm. Odcinek DE jest wysokością trapezu, |AE| = 0,5 dm. Pole trapezu je<
równe 1,32 dm2. Oblicz:
a) wysokość trapezu
b) obwód trapezu.
5. W trapez równoramienny wpisano koło. Krótsza podstawa trapezu ma 4 cm długości, a ramię 20 cm długości. Oblicz:
a) pole koła wpisanego w ten trapez
b) pole tego trapezu.
6. W trapez prostokątny wpisano koło. Punkt styczności koła z dłuższym ramieniem dzieli to ramię na odcinki długości 8 cm i 18 cm. Oblicz:
a)pole koła
b) długości podstaw
c) trapezu pole trapezu.
7. W okrąg o promieniu długości 5 cm wpisano trapez, którego podstawa jest śred-nicą okręgu. Przekątna trapezu ma długość 8 cm. Oblicz pole tego trapezu.
8.Z kawałka lnianego płótna w kształcie trapezu wycięto okrągły obrus, styczny do wszystkich boków tego trapezu. Punkt styczności koła z jednym z ramion trapezu dzieli to ramię na odcinki długości 0,3 m i 1,2 m.
a) Oblicz obwód tego obrusa; wynik zaokrąglij do 0,01 m.
b)jaką maksymalnie powierzchnię może mieć blat okrągłego stolika, żeby wycięty z trapezu obrus opadał z każdej strony stolika co najmniej na 20 cm? Wynik zaokrąglij do 0,01 m2.
c)Wiedząc dodatkowo, że dłuższa podstawa trapezu miała długość 2,1 m, wyraź w procentach,
jaką część całego materiału zużyto na wykonanie tego obrusa. Wynik zaokrąglij do 1%.
9. Punkty A, B, C, D należą do okręgu o środku w punkcie O, jak na rysunku poniżej. Odcinek AC
jest średnicą okręgu i ma długość 10 cm, natomiast cięciwa BD ma dłu¬gość 6 cm. Wiedząc, że |<AOB| = 80° oraz |<DCA |= 70°, oblicz połę czworokąta ABCD.
10. W trapezie prostokątnym wysokość ma długość 4 cm, a krótsza podstawa ma długość 3 cm. Przekątna poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego trapezu dzie-
li trapez na dwa trójkąty podobne. Oblicz obwód i pole trapezu.
11. Obwody trzech figur podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych figur wynosi 58 cm2. Oblicz pole każdej z tych figur.
12. Dany jest równoległobok ABCD, którego kąt ostry ma miarę 45°. Skonstruuj
równoległobok do niego podobny, którego pole będzie:
a) 4 razy większe b) 9 razy mniejsze
c) 2 razy mniejsze d) 3 razy większe
od pola równoległoboku ABCD.
13. Na trójkącie równobocznym T1 opisano okrąg o1 . Następnie w trójkąt równo¬boczny T2 o boku dwa razy krótszym od boku trójkąta T1 wpisano okrąg o2. Oblicz:
a) skalę podobieństwa, w którym obrazem okręgu o1 jest okrąg o2
b) ile razy pole koła wyznaczonego przez okrąg o1 jest większe od pola koła wyznaczonego przez okrąg o2.
Z góry
dziękuję za pomoc
Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 2 razy
Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 21:59 przez Damian1992, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych
1.
a)
\(\displaystyle{ |AB|=a}\)
\(\displaystyle{ |AF|= \frac{1}{2} a}\)
\(\displaystyle{ |AD|=b}\)
\(\displaystyle{ |FE|= \frac{1}{2}b}\)
1. Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ P=ab}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{3} =4b}\)
\(\displaystyle{ b=4 \sqrt{3}}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}= \frac{|AF|}{|FE|}}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}= \frac{2 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}=60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=120^o}\)
b)
Jest za dużo danych
Obliczam \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ |AB|^2=|OA|^2+|OB|^2-2|OA||OB|cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ (5 \sqrt{5} )^2=(5 \sqrt{2} )^2+5^2-2 \cdot 5 \sqrt{2} \cdot 5 \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 125=50+25-50 \sqrt{2} \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 50 \sqrt{2} \cdot cos\alpha=-50}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=135^o}\)
3.
[url=http://wstaw.org/h/1472f8b71be/][/url]
1. Obliczam \(\displaystyle{ |AF|}\)
\(\displaystyle{ |AF|= |AE|+|EF|=\frac{a-b}{2} +b= \frac{a+b}{2} = \frac{1}{2}}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{1 \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ |AC|}\)
\(\displaystyle{ |AC|^2=|AF|^2+|FC|^2}\)
\(\displaystyle{ |AC|^2=(\frac{1}{2})^2+(2 \sqrt{3})^2}\)
\(\displaystyle{ |AC|^2= \frac{49}{4}}\)
\(\displaystyle{ |AC|= \frac{7}{2}}\)
4.
[url=http://wstaw.org/h/c7b6456494a/][/url]
\(\displaystyle{ |FG|= \frac{a+b}{2}=1,1 \Rightarrow a+b=2,2}\)
a) Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 1,32= 1,1 \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h=1,2}\)
b)
1. Obliczam \(\displaystyle{ |AD|}\)
\(\displaystyle{ |AD|^2=|AE|^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ |AD|^2=0,5^2+1,2^2}\)
\(\displaystyle{ |AD|^2=1,69}\)
\(\displaystyle{ |AD|=1,3}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ Ob}\)
\(\displaystyle{ Ob=a+b+2 \cdot |AD|}\)
Podstawiasz i liczysz
5.
[url=http://wstaw.org/h/b960c941a47/][/url]
\(\displaystyle{ h=2r}\)
1. Obliczam \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x+4+x+4=c+c}\)
\(\displaystyle{ 2x=2c-8}\)
\(\displaystyle{ x=c-8}\)
\(\displaystyle{ x=20-8}\)
\(\displaystyle{ x=16}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2=c^2-x^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=20^2-16^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=144}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
Masz wszystkie dane potrzebne do obliczenia a) i b)
6.
[url=http://wstaw.org/h/4a291f8f91f/][/url]
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ |BC|=18+9=26}\)
a)
1. Obliczam \(\displaystyle{ |IB|}\)
\(\displaystyle{ a-r=18}\) i \(\displaystyle{ b-r=8}\)
stąd
\(\displaystyle{ (a-r)-(b-r)=18-8}\)
\(\displaystyle{ a-b=10}\)
\(\displaystyle{ |IB|=a-b=10}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2+|IB|^2=|BC|^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+10^2=26^2}\)
\(\displaystyle{ r=12}\)
Pole koła ze wzoru
b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=10 \\ a+b=2r+|BC| \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=10 \\ a+b=24+26 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=10 \\ a+b=50 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=30 \\ b=20 \end{cases}}\)
c) ze wzoru
7.
[url=http://wstaw.org/h/1b520bf746a/][/url]
1. Obliczam \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ c^2=a^2-d^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=10^2-8^2}\)
\(\displaystyle{ c=6}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
Z podobieństwa trójkatów EBC i ABC
\(\displaystyle{ \frac{h}{c} = \frac{d}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{6} = \frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ h= 4,8}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ b}\) (\(\displaystyle{ b<10}\))
\(\displaystyle{ h^2+ (\frac{a-b}{2})^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ 4,8^2+ (\frac{10-b}{2})^2=6^2}\)
\(\displaystyle{ b=2,8}\)
Pole ze wzoru
8.
[url=http://wstaw.org/h/9d3e61c25da/][/url]
\(\displaystyle{ |GC|=|EH|=0,3}\)
\(\displaystyle{ |BE|=|BF|=1,2}\)
a)
Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2+|HB|^2=|BC|^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+(1,2-0,3)^2=(1,2+0,3)^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+0,9^2=1,5^2}\)
\(\displaystyle{ r=0,6}\)
Obwód ze wzoru
b)
maksymalny promień obrusa leżącego na stole to \(\displaystyle{ 0,6-0,2=0,4}\)
Pole ze wzoru
c)
[url=http://wstaw.org/h/34099770d37/][/url]
\(\displaystyle{ a=2,1}\)
\(\displaystyle{ h=1,2}\)
\(\displaystyle{ |AD|=(a-1,2)+(b-0,3)=0,6+b}\)
\(\displaystyle{ |AJ|=|AB|-(|JH|+|HB|=2,1-(b+0,9)=1,2-b}\)
Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
Z Pitagorasa dla trójkąta AJD
\(\displaystyle{ |AJ|^2+h^2=|AD|^2}\)
\(\displaystyle{ (1,2-b)^2+1,2^2=(0,6+b)^2}\)
\(\displaystyle{ b=0,7}\)
Oblicz pole trapezu, a potem \(\displaystyle{ \frac{P_{kola}}{P_{trapezu}} \cdot 100\%}\)
-- dzisiaj, o 17:51 --
10.
[url=http://wstaw.org/h/ff3956329f7/][/url]
1. Obliczam \(\displaystyle{ d}\)
\(\displaystyle{ d^2=b^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=4^2+3^2}\)
\(\displaystyle{ d=5}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} = \frac{d}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{5} = \frac{5}{a}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{25}{3}}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{b} = \frac{c}{d}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{c}{5}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{20}{3}}\)
Pole i obwód ze wzoru.
\(\displaystyle{ 11.}\)
Figury są do siebie podobne w skali \(\displaystyle{ 2:3:4}\)
Stusunke pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa \(\displaystyle{ 4:9:16}\)
\(\displaystyle{ 4x}\) - pole I figury
\(\displaystyle{ 9x}\) - pole II figury
\(\displaystyle{ 16x}\) - pole III figury
\(\displaystyle{ 4x+9x+16x=58}\)
Rozwiązujesz i liczysz pola figur
-- dzisiaj, o 00:43 --
12.
Boki danego równoległoboku
\(\displaystyle{ a=9\\
b=6}\)
a)
\(\displaystyle{ a=18\\
b=12}\)
b)
\(\displaystyle{ a=3\\
b=2}\)
c) i d) trzeba konstruować pierwiastki, więc
c)
\(\displaystyle{ a=4,5 \sqrt{2} \\
b=3 \sqrt{2}}\)
d)
\(\displaystyle{ a=9 \sqrt{3} \\
b=6 \sqrt{3}}\)
a)
\(\displaystyle{ |AB|=a}\)
\(\displaystyle{ |AF|= \frac{1}{2} a}\)
\(\displaystyle{ |AD|=b}\)
\(\displaystyle{ |FE|= \frac{1}{2}b}\)
1. Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ P=ab}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{3} =4b}\)
\(\displaystyle{ b=4 \sqrt{3}}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}= \frac{|AF|}{|FE|}}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}= \frac{2 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}=60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=120^o}\)
b)
Jest za dużo danych
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/912285722b6/
Obliczam \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ |AB|^2=|OA|^2+|OB|^2-2|OA||OB|cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ (5 \sqrt{5} )^2=(5 \sqrt{2} )^2+5^2-2 \cdot 5 \sqrt{2} \cdot 5 \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 125=50+25-50 \sqrt{2} \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 50 \sqrt{2} \cdot cos\alpha=-50}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=135^o}\)
3.
[url=http://wstaw.org/h/1472f8b71be/][/url]
1. Obliczam \(\displaystyle{ |AF|}\)
\(\displaystyle{ |AF|= |AE|+|EF|=\frac{a-b}{2} +b= \frac{a+b}{2} = \frac{1}{2}}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{1 \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ |AC|}\)
\(\displaystyle{ |AC|^2=|AF|^2+|FC|^2}\)
\(\displaystyle{ |AC|^2=(\frac{1}{2})^2+(2 \sqrt{3})^2}\)
\(\displaystyle{ |AC|^2= \frac{49}{4}}\)
\(\displaystyle{ |AC|= \frac{7}{2}}\)
4.
[url=http://wstaw.org/h/c7b6456494a/][/url]
\(\displaystyle{ |FG|= \frac{a+b}{2}=1,1 \Rightarrow a+b=2,2}\)
a) Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 1,32= 1,1 \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h=1,2}\)
b)
1. Obliczam \(\displaystyle{ |AD|}\)
\(\displaystyle{ |AD|^2=|AE|^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ |AD|^2=0,5^2+1,2^2}\)
\(\displaystyle{ |AD|^2=1,69}\)
\(\displaystyle{ |AD|=1,3}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ Ob}\)
\(\displaystyle{ Ob=a+b+2 \cdot |AD|}\)
Podstawiasz i liczysz
5.
[url=http://wstaw.org/h/b960c941a47/][/url]
\(\displaystyle{ h=2r}\)
1. Obliczam \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x+4+x+4=c+c}\)
\(\displaystyle{ 2x=2c-8}\)
\(\displaystyle{ x=c-8}\)
\(\displaystyle{ x=20-8}\)
\(\displaystyle{ x=16}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2=c^2-x^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=20^2-16^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=144}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
Masz wszystkie dane potrzebne do obliczenia a) i b)
6.
[url=http://wstaw.org/h/4a291f8f91f/][/url]
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ |BC|=18+9=26}\)
a)
1. Obliczam \(\displaystyle{ |IB|}\)
\(\displaystyle{ a-r=18}\) i \(\displaystyle{ b-r=8}\)
stąd
\(\displaystyle{ (a-r)-(b-r)=18-8}\)
\(\displaystyle{ a-b=10}\)
\(\displaystyle{ |IB|=a-b=10}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2+|IB|^2=|BC|^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+10^2=26^2}\)
\(\displaystyle{ r=12}\)
Pole koła ze wzoru
b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=10 \\ a+b=2r+|BC| \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=10 \\ a+b=24+26 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=10 \\ a+b=50 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=30 \\ b=20 \end{cases}}\)
c) ze wzoru
7.
[url=http://wstaw.org/h/1b520bf746a/][/url]
1. Obliczam \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ c^2=a^2-d^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=10^2-8^2}\)
\(\displaystyle{ c=6}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
Z podobieństwa trójkatów EBC i ABC
\(\displaystyle{ \frac{h}{c} = \frac{d}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{6} = \frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ h= 4,8}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ b}\) (\(\displaystyle{ b<10}\))
\(\displaystyle{ h^2+ (\frac{a-b}{2})^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ 4,8^2+ (\frac{10-b}{2})^2=6^2}\)
\(\displaystyle{ b=2,8}\)
Pole ze wzoru
8.
[url=http://wstaw.org/h/9d3e61c25da/][/url]
\(\displaystyle{ |GC|=|EH|=0,3}\)
\(\displaystyle{ |BE|=|BF|=1,2}\)
a)
Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2+|HB|^2=|BC|^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+(1,2-0,3)^2=(1,2+0,3)^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+0,9^2=1,5^2}\)
\(\displaystyle{ r=0,6}\)
Obwód ze wzoru
b)
maksymalny promień obrusa leżącego na stole to \(\displaystyle{ 0,6-0,2=0,4}\)
Pole ze wzoru
c)
[url=http://wstaw.org/h/34099770d37/][/url]
\(\displaystyle{ a=2,1}\)
\(\displaystyle{ h=1,2}\)
\(\displaystyle{ |AD|=(a-1,2)+(b-0,3)=0,6+b}\)
\(\displaystyle{ |AJ|=|AB|-(|JH|+|HB|=2,1-(b+0,9)=1,2-b}\)
Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
Z Pitagorasa dla trójkąta AJD
\(\displaystyle{ |AJ|^2+h^2=|AD|^2}\)
\(\displaystyle{ (1,2-b)^2+1,2^2=(0,6+b)^2}\)
\(\displaystyle{ b=0,7}\)
Oblicz pole trapezu, a potem \(\displaystyle{ \frac{P_{kola}}{P_{trapezu}} \cdot 100\%}\)
-- dzisiaj, o 17:51 --
10.
[url=http://wstaw.org/h/ff3956329f7/][/url]
1. Obliczam \(\displaystyle{ d}\)
\(\displaystyle{ d^2=b^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=4^2+3^2}\)
\(\displaystyle{ d=5}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} = \frac{d}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{5} = \frac{5}{a}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{25}{3}}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{b} = \frac{c}{d}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{c}{5}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{20}{3}}\)
Pole i obwód ze wzoru.
\(\displaystyle{ 11.}\)
Figury są do siebie podobne w skali \(\displaystyle{ 2:3:4}\)
Stusunke pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa \(\displaystyle{ 4:9:16}\)
\(\displaystyle{ 4x}\) - pole I figury
\(\displaystyle{ 9x}\) - pole II figury
\(\displaystyle{ 16x}\) - pole III figury
\(\displaystyle{ 4x+9x+16x=58}\)
Rozwiązujesz i liczysz pola figur
-- dzisiaj, o 00:43 --
12.
Boki danego równoległoboku
\(\displaystyle{ a=9\\
b=6}\)
a)
\(\displaystyle{ a=18\\
b=12}\)
b)
\(\displaystyle{ a=3\\
b=2}\)
c) i d) trzeba konstruować pierwiastki, więc
c)
\(\displaystyle{ a=4,5 \sqrt{2} \\
b=3 \sqrt{2}}\)
d)
\(\displaystyle{ a=9 \sqrt{3} \\
b=6 \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 16:50 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych
Witam czy może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób zrobić te 12 zadanie chociaż odpowiedzi już Nmn napisała, ale chciałbym wiedzieć jak to zrobić samemu.
dzieki z góry.
dzieki z góry.