trapez pole
trapez pole
oblicz pole trapezu w ktorym boki rownolegle maja dlugosci 16cm i 44cm a boki nierownolegle 17cm i 25cm
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
trapez pole
Wykonaj rysunek i narysuj dwie wysokości, zauważ, że z lewej i prawej masz trójkąty prostokątne. Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+x^2=17^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+y^2=25^2}\)
z kolei \(\displaystyle{ x+y=44-16}\)
\(\displaystyle{ h^2+x^2=17^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+y^2=25^2}\)
z kolei \(\displaystyle{ x+y=44-16}\)