Wyznacz pole narysowanego prostokąta, jeżeli |AB|= 5y+ \(\displaystyle{ \frac{15}{2}}\)
Wyznacz pole prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wyznacz pole prostokąta
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
\(\displaystyle{ a = 25x = 5y+ \frac{15}{2}}\)
\(\displaystyle{ b = 2y = 5x+2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5=2y \\ 5y+ \frac{15}{2} = 25x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y= \frac{7}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P = (25 \cdot 1) \cdot (2 \cdot \frac{7}{2}) = 25 \cdot 7 = 175}\)
\(\displaystyle{ a = 25x = 5y+ \frac{15}{2}}\)
\(\displaystyle{ b = 2y = 5x+2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5=2y \\ 5y+ \frac{15}{2} = 25x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y= \frac{7}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P = (25 \cdot 1) \cdot (2 \cdot \frac{7}{2}) = 25 \cdot 7 = 175}\)