Mam takie zadanka:
1) Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu P jest równa\(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
2)W rozwartokątnym trójkacie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) odległość środka koła wpisanego w trójkąt od wierzchołka A jest równe \(\displaystyle{ d}\), a \(\displaystyle{ |}\)
Troche planimetri
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Troche planimetri
1. bylo juz na forum, poszukaj.
Zadanie 2.
Z wierzcholkow \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) poprowadzmy dwusieczne.
Mamy:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{AB}{2}}{d} = \cos\left(\frac{\pi}{4}-\frac{\alpha}{2}\right)}\) oraz
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{AB}{2}} = \cot\alpha}\), dalej sobie poradzisz.
Zadanie 2.
Z wierzcholkow \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) poprowadzmy dwusieczne.
Mamy:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{AB}{2}}{d} = \cos\left(\frac{\pi}{4}-\frac{\alpha}{2}\right)}\) oraz
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{AB}{2}} = \cot\alpha}\), dalej sobie poradzisz.