Pytanie odnośnie dziedziny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Pytanie odnośnie dziedziny

Post autor: Auryn »

prostokąt o obwodzie 28 cm rozcięto na dwa prostokąty o obwodacg 24 cm i 12 cm. Znajdź wymiary tych prostokątów...


klucz odpowiedzi:
1. sporządzenie rysunku i wprowadzenie oznaczeń, np. x,y-długości boków prostokąta o obwodzie 24 cm; x,z-długości boków prostokąta o obwodzie 12 cm, x,y+z - długości boków prostokąta o obwodzie 28 cm.

2.zapisanie układu równań:
{ x+y=12
{ x+z=6
{ x+y+z=14

oraz założeń : \(\displaystyle{ x\subset (0;6), y\subset (0;8> , z\subset (0;6)}\)

może mi ktoś wytłumaczyć skąd i po co takie założenia?

[ Dodano: Pon Maj 01, 2006 5:22 pm ]
może ktoś pomoże ?
szopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 maja 2006, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zambrów

Pytanie odnośnie dziedziny

Post autor: szopa »

zauwaz, ze jesli jeden z bokow x lub z bylby rowny 6, to drugi musialby byc rowny 0, gdyz x+z=6, a wtedy niebyloby prostakata, natomiast logiczne jest ze boki musza byc wieksze niz 0, analogicznie z y > 0 i y < 8
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Pytanie odnośnie dziedziny

Post autor: Auryn »

w sumie z tym ze x i z rozumiem ale czemu do cholery y
szopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 maja 2006, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zambrów

Pytanie odnośnie dziedziny

Post autor: szopa »

podstaw y do wzoru a zobczysz
\(\displaystyle{ 2(x+y+z)=28, y=8}\)
\(\displaystyle{ 16+2(x+z)=28}\)
\(\displaystyle{ 2(x+z)=12}\)
\(\displaystyle{ x+z=6}\)
ODPOWIEDZ