odległość wierzchołka prostokąta od jego przekątnej
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
odległość wierzchołka prostokąta od jego przekątnej
Pole prostokąta ABCD wynosi 300cm^2. Stosunek długości prostokąta do jego szerokości wynosi 4:3. Oblicz odległość wierzchołka B tego prostokąta od jego przekątnej AC. Pomóżcie
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
odległość wierzchołka prostokąta od jego przekątnej
\(\displaystyle{ P=ab}\)
\(\displaystyle{ P=4a \cdot 3a=12a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a=20, \ 3a=15}\)
Długość przekątnej z tw. Pitagorasa wynosi 25.
Mamy więc trójkąt \(\displaystyle{ ACB}\) o polu \(\displaystyle{ P_{ACB}=150 cm^{2}}\)
Odległośc \(\displaystyle{ d(B,AC)=h}\)
\(\displaystyle{ P_{ACB}= \frac{|AC| \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{2P_{ACB}}{|AC|}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{300}{25}=12}\)
Czyli \(\displaystyle{ d(B,AC)=12}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P=4a \cdot 3a=12a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a=20, \ 3a=15}\)
Długość przekątnej z tw. Pitagorasa wynosi 25.
Mamy więc trójkąt \(\displaystyle{ ACB}\) o polu \(\displaystyle{ P_{ACB}=150 cm^{2}}\)
Odległośc \(\displaystyle{ d(B,AC)=h}\)
\(\displaystyle{ P_{ACB}= \frac{|AC| \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{2P_{ACB}}{|AC|}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{300}{25}=12}\)
Czyli \(\displaystyle{ d(B,AC)=12}\)
Pozdrawiam.