Witam. Mam zadanie i proszę o sprawdzenie moje rozwiązania:
Mięta rosła na terenie w kształcie sześciokąta foremnego. Jedną z dwóch równych równych części tego obszaru przeznaczono na inne uprawy i teraz mięta zajmuje obszar w kształcie trapezu równoramiennego.
Uzupełnij zdanie: "Jeżeli obwód pierwotnego obszaru, na którym rosła mięta, był równy x dm, to obwód nowego wynosi ... cm".
I napisałem takie coś:
\(\displaystyle{ \frac{x dm}{2} = \frac{x}{2}dm = \frac{x}{2} \cdot 10 = \frac{10x}{2} = 5x [cm]}\)
Sprawdziłem to na moim sześciokącie o boku 4 cm i się zgadza.
Obwód sześciokąta wynosi 40cm, tj. 4dm
Obwód trapezu, czyli połowy sześciokąta, wynosi 20cm.
Czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 = 20 cm}\)
Czy jest to poprawne rozwiązanie?
Pozdrawiam!
Sześciokąt, mięta, trapez równoramienny.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy