Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Cygan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzozów

Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Post autor: Cygan »

Witam!
Nie wiem, czy dobry dział wybrałem
Otóż mam taką treść: "W jaki sposób konstruujemy odcinki np. \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)... "
Mam takie coś na zadanie dodatkowe z matmy, no i nie wiem co z tym zrobić Prosiłbym o pomoc Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Post autor: jasny »

Metoda tzw. ślimaka. Rysujesz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 1, przeciwprostokątna wynosi więc \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Teraz na tej przeciwprostokątnej budujesz kolejny trójkąt prostokątny wykorystując tamtą przeciwprostokątną jako przyprostokątną, druga przyprostokątna o długości 1. Nowa przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Ten proces powtarzasz dobudowywując następne trójkąty prostokątne o jednej przyprostokątnej długości 1, a drugiej - przeciwprostokątnej z poprzedniego trójkąta. Tak otrzymujesz odcinki o długości pierwiastków kolejnych liczb naturalnych.
Cygan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzozów

Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Post autor: Cygan »

Dzięki, już chyba wiem o co chodzi Tylko ta metoda ślimaka ma jakąś pełną/inną nazwe?
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Post autor: jasny »

Raczej nie, tak się na to mówi.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Konstruowanie odcinków z pierwiastkami...?

Post autor: DEXiu »

100 % pewności nie mam, ale to chyba tzw. "ślimak pitagorejski" (jeśli palnąłem jakiś neologizm to poprawcie )
ODPOWIEDZ