Twierdzenie Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jerzy49201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jgfjg
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie Talesa

Post autor: jerzy49201 »

1.Proste a i b są równoległe. Oblicz długosć odcinka x, jeśli
a) y= sqrt{3} z=1,25 t= 3,5
b)y= sqrt{2}+1 z= 5 t= sqrt{2}-1

2.Sprawdź czy proste k i m są równoległe, jeśli
a) |AS|=9 |CS|=2 sqrt{2} |DS|=6 |BS|=3 sqrt{2}
B)|AB|= frac{3}{2}|AS| I |CD|= frac{3}{2}|CS|

3.Figura ABCD jest prostokątem. Znając |EF|=22,5 ; |CF|=13,5 ; |BC|= 15 ; uzasadnij, że |DE|=20.
z góry wielkie dzięki za pomoc!;))
ODPOWIEDZ