Dane są Katy czworoboku w różnych miarach. Przedstaw je w pozostałych miarach kątowych oraz znając wartość sumy teoretycznej kątów w czworoboku sprawdź poprawność otrzymanych wyników.
Zadanie 1: Zamień kąt α w mierze łukowej na kąt w mierze stopniowej, a następnie z miary stopniowej na kąt w mierze gradowej α= 1,273168 + 0,01*N*G rad
Zadanie 2: Zamień kat β w mierze łukowej na kat w mierze gradowej, a następnie z miary gradowej na kąt w mierze stopniowej. Β = 0,068915 + 0,03*N*G rad
Zadanie 3: Zamień kąt χ w mierze stopniowej na kąt w mierze łukowej, a następnie z miary łukowej na kąt w mierze gradowej. χ° =90°+N’*G + 0,7’’
Zadanie 4: Zamień kąt δ w mierze gradowej na kąt w mierze łukowej, a następnie z miary łukowej na kąt w mierze stopniowej. δ^g = 614,56013^g *N*G
Uwaga: wyniki końcowe należy podawać z następującą dokładnością: miara stopniowa do 1’’, miara gradowa do 1^cc, miara łukowa do 5 miejsc po przecinku.
Zamian miar katowych
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 gru 2010, o 12:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolskie
Zamian miar katowych
Dane
są Katy czworoboku w różnych miarach. Przedstaw je w pozostałych miarach kątowych oraz znając wartość
sumy teoretycznej kątów w czworoboku sprawdź poprawność otrzymanych wyników.
Zadanie 1: Zamień kąt α w mierze łukowej na kąt w mierze stopniowej, a następnie z miary stopniowej na kąt w mierze gradowej α= 1,443168 rad
Zadanie 2: Zamień kat β w mierze łukowej na kat w mierze gradowej, a następnie z miary gradowej na kąt w mierze stopniowej. Β = 0,548915 rad
Zadanie 3: Zamień kąt χ w mierze stopniowej na kąt w mierze łukowej, a następnie z miary łukowej na kąt w mierze gradowej. χ° =90°+16’*1 + 0,7’’
Zadanie 4: Zamień kąt δ w mierze gradowej na kąt w mierze łukowej, a następnie z miary łukowej na kąt w mierze stopniowej. δ = 614,56013^g - 2,564998^g*16*1
plis
są Katy czworoboku w różnych miarach. Przedstaw je w pozostałych miarach kątowych oraz znając wartość
sumy teoretycznej kątów w czworoboku sprawdź poprawność otrzymanych wyników.
Zadanie 1: Zamień kąt α w mierze łukowej na kąt w mierze stopniowej, a następnie z miary stopniowej na kąt w mierze gradowej α= 1,443168 rad
Zadanie 2: Zamień kat β w mierze łukowej na kat w mierze gradowej, a następnie z miary gradowej na kąt w mierze stopniowej. Β = 0,548915 rad
Zadanie 3: Zamień kąt χ w mierze stopniowej na kąt w mierze łukowej, a następnie z miary łukowej na kąt w mierze gradowej. χ° =90°+16’*1 + 0,7’’
Zadanie 4: Zamień kąt δ w mierze gradowej na kąt w mierze łukowej, a następnie z miary łukowej na kąt w mierze stopniowej. δ = 614,56013^g - 2,564998^g*16*1
plis