pole rombu o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) i krótszej przekątnej o długosci \(\displaystyle{ d}\) mozna obliczyc ze wzoru:
a. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d^{2} tg\frac{ \alpha }{2}}\)
b. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d^{2} ctg\frac{ \alpha }{2}}\)
c. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d^{2} cos\frac{ \alpha }{2}}\)
d. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d^{2} sin\frac{ \alpha }{2}}\)
prosze o pomoc ;[
pole rombu..mozna obiczyc ze wzoru.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
pole rombu..mozna obiczyc ze wzoru.
narysuj romb , zaznacz dane, możesz np. podzielić go na cztery przystające trójkąty prostokątne i obliczyc pole jednego z nich(przekątne rombu przecinają się w połowie pod kątem prostym), co Ci się przyda do obliczenia pola całkowitego.
pole rombu..mozna obiczyc ze wzoru.
nie strzelałam, narysowałam ten romb i myslałam ze z sinusem ma byc.. kurcze no.. nie wiem o co chodzi..
moze a. ?
moze a. ?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
pole rombu..mozna obiczyc ze wzoru.
teraz trafiłaś:P skorzystaj z f. trygonometrycznych i z tego że się przekątne przecinają pod kątem prostym i w połowie, i już praktycznie zadanko rozwalone.. pozostało tylko na cyferkach policzyc;D