zadanie 1.
Na okręgu o promieniu 5 opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość 6. Oblicz pole tego trapezu oraz stosunek długości jego przekątnych.
Jak za to się zabrać?
Oblicz pole trapezu
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz pole trapezu
Moze ci ten rysunek cos pomoże i twierdzenie, ze jeżeli czworokąt opisany jest na kole to suma przeciwległych boków jest równa: czyli u nas:
\(\displaystyle{ |CD|+|EF|=|ED|+|FC|}\)
i za boki podstawiaj \(\displaystyle{ x,y}\) i \(\displaystyle{ r}\)które wiemy ile ma xD
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole trapezu
Mógłbyś coś jeszcze podpowiedzieć, wiem że wysokość bedzie wynosić 10, x=2 ale jak wyliczyć y? bo jak podstawiam do wzoru to mi się zeruje
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz pole trapezu
To rozwiąż sobie równanie:
\(\displaystyle{ (y-x) ^{2} + (2r) ^{2} = (x+y) ^{2}}\) to jest twierdzienie Pitagorasa dla drugiego ramienia, z rysunku zczaisz.
wychodzi:
\(\displaystyle{ xy=25}\), a ze \(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ y=12,5}\)
Więc, podstawy to: \(\displaystyle{ r+y}\), \(\displaystyle{ r+x}\) a wysokość \(\displaystyle{ 2r}\) Pole obliczysz bez problemu.
Z przekątnymi też nie powinno być problemu bo to dalej twierdzienie Pitagorasa xD
\(\displaystyle{ (y-x) ^{2} + (2r) ^{2} = (x+y) ^{2}}\) to jest twierdzienie Pitagorasa dla drugiego ramienia, z rysunku zczaisz.
wychodzi:
\(\displaystyle{ xy=25}\), a ze \(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ y=12,5}\)
Więc, podstawy to: \(\displaystyle{ r+y}\), \(\displaystyle{ r+x}\) a wysokość \(\displaystyle{ 2r}\) Pole obliczysz bez problemu.
Z przekątnymi też nie powinno być problemu bo to dalej twierdzienie Pitagorasa xD