Dane jest koło o promieniu długosci 16 cm. W kole tym poprowadzono cieciwe oparta na
łuku odpowiadajacym katowi srodkowemu o mierze 120 stopni . Znajdz odległosc tej cieciwy od
srodka koła.
Nie rozumiem jak je zrobić
Znajdz odległosc cieciwy od środka koła.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Znajdz odległosc cieciwy od środka koła.
Narysuj sobie rysunek i zauważ:
Jeżeli ta cięciwa oparta jest na łuku o kącie \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\) to znaczy ze możemy w to koło wpisać trójkąt równoboczny o boku długośći tej cieciwy (to znaczy od punktów w których przecina koło).
Wiec z właśności trójkąta równobocznego wynika ze promien to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) a odległość cięciwy od środka koła to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} h}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} h=16}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} h=8}\)
Jeżeli ta cięciwa oparta jest na łuku o kącie \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\) to znaczy ze możemy w to koło wpisać trójkąt równoboczny o boku długośći tej cieciwy (to znaczy od punktów w których przecina koło).
Wiec z właśności trójkąta równobocznego wynika ze promien to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) a odległość cięciwy od środka koła to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} h}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} h=16}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} h=8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno
Znajdz odległosc cieciwy od środka koła.
Mówiła zeby to obliczyć z cos 60 stopni.-- 16 paź 2009, o 17:00 --
z sinusa 60 stopni soryasia1992rok pisze:Mówiła zeby to obliczyć z cos 60 stopni.
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Znajdz odległosc cieciwy od środka koła.
Tu wg mnie pasuje \(\displaystyle{ \cos 60 ^{o}}\), bo jak narysujesz sobie długość odcinka który jest odległościa cięciwy od środka okręgu i promień do jednego z punktów w którym cięciwa przecięła koło, to powstanie trójkąt:
Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{x}{r} =\cos 60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{16} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{x}{r} =\cos 60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{16} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno